Title Image

Blog Large Image

We're quite the bloggers

Tätä et ehkä tiennyt Mesiangervosta!

Aspiriinin nimi tulee asetyloinnista ja salisyylihappoa sisältävän mesiangervon silloisesta tieteellisestä sukunimestä Spiraea. Vuonna 1939 saksalaiset kemistit eristivät mesiangervon lehdistä hapon ja nimesivät sen spireahapoksi. Toiset tiedemiehet eristivät samaisen aineen Salix-sukuisen pajun lehdistä, joka nimettiin salisyylihapoksi. Myöhemmin spireahappoon lisättiin asetyyliryhmä, joka vähensi sivuvaikutuksia, mutta säilytti lääkevaikutukset ennallaan. Asetyylispireahaposta tuli lyhennettynä Aspirin, kaikkien tuntema särkylääke.

Mesiangervon tuoksu on voimakas ja sitä on aikoinaan käytetty hyväksi esimerkiksi pitoja järjestettäessä. Tupien lattioille levitettiin mesiangervon kukkia ja murskautuessaan tanssijoiden jalkoihin levisi niiden tuoksu juhlahuoneeseen peittäen mm. silloisesta huonosta hygieniasta johtuvat epämiellyttävät hajut.

Mesiangervoteetä on käytetty hiusten pesussa edistämään niiden kasvua. Kasvivärjäyksessä mesiangervosta saadaan syvän keltaista ja vihreää väriä puretuksesta riippuen. Lisäksi kuparisuolan avulla mesiangervosta on valmistettu mustaa väriainetta. 

Mesiangervoa on myös käytetty mehiläishoitajien keskuudessa mehiläispesien vuoraamiseen, jotta asukit kotiutuisivat niihin paremmin.

 

Lähteet:

Yrttitarha 2017. Kanta: mesiangervo http://www.yrttitarha.fi/kanta/mesiangervo/

Luontoportti 2017. Kukkakasvit: mesiangervo http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/mesiangervo

Sirpa “jäi koukkuun arbutiiniin”

Sirpa Kuokkanen Detria Arbutin Terveys-Hymy 7 2017Kun kauneushoitolan omistaja liputtaa jonkun tuotteen puolesta, hänen puheensa on syytä ottaa vakavasti. Tätä juttua tehdessä kemiläisen Sirpa Kuokkasen, 41, yhden naisen kauneudenhoitoalan yritys KuunSirppi oli ollut pystyssä normaalin raskausajan eli yhdeksän kuukautta. Sirpan toimenkuva on laaja. Hän antaa kasvo-, jalka- ja käsihoitoja, repertuaariin kuuluu myös ihokarvojen poisto sokeroinnilla, ripsien pidennystä, kestolakkausta ja kaikkea mitä kosmetologi nyt ylipäänsä voi kauneudenhoitoalalla tehdä.

Alkuun Sirpan suosima valmiste oli siis nimeltään Detria Arbutin, mutta kun muutama vuosi sitten Detrialta tuli markkinoille pakuria sisältävä tuotesarja Arctic Arbutin, hän siirtyi siihen.

– Jos en olisi käyttänyt näitä valmisteita, ihoni ei olisi tässä kunnossa, hän sanoo vakaasti. Couperosa olisi varmasti paljon pahempi, sillä olen saanut sitä hillittyä.

Lue lisää Detria Arbutin -sarjasta tästä.

Koko artikkeli löytyy Terveys-Hymyn sivuilta tästä.

 

Terveys-Hymy 7/2017

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Mikko Hiukka

Lapin luontonimi

Mikä on Lapin luontonimesi?

Heippa!

Lappi on suuressa roolissa kaikessa Detrian toiminnassa. Tuotteemme saavat tehonsa Superyrteistä, jotka kasvavat Lapin puhtaassa ja upeassa luonnossa. Oheisesta kuvasta voit katsoa mitä kasveja Lapin luonnossa kasvaa ja samalla selvittää Lapin luontonimesi. Tuotteissamme käytetään sianpuolukan arbutiinia, mustikkaa, siankärsämöä, mesiangervoa, katajaa, väinönputkea ja männynpihkaa sekä soista löytyvää turvetta.

Terveisin

Detrian väki

SYKSYN RAAKA-AINEHANKINNASSA ANGELIKA ELI VÄINÖNPUTKI

Syksy on kiivasta sadon talteen keräämistä. Myös meillä Detriassa alkaa superyrtit olla kasassa. Viimeisimpänä talteen pääsee väinönputken juuri.

Väinönputkenjuuri askareita

Viime perjantaina toimistossakin päästiin tositoimiin, kun jouduimme yllätäin juurien käsittelyyn. Uuh sitä huumaavaa tuoksua, joka toimistoon levittyi. Ja ainakin allekirjoittaneella tuli rakot puukkokäteen, sen verran paljon pilkottavaa oli. Normaali olosuhteissa ostamme juuret valmiiksi pestyinä, pilkottuina ja pakattuna.

Miksi sitten väinönputkea ja vieläpä maasta kaivettua juurta? Juuri sisältää paljon vaikuttavia aineita; haihtuvia öljyjä ja kumariineja. Nämä ainekset auttavat hermosärkyihin, reumaattisiin vaivoihin ja lihaskramppeihin. Väinönputken juurta käytetään Relaxant Lihastenrentouttajassa ja Relaxant Magnesium voiteessa.

Syysterveisin Teija