Siankärsämön käyttö Relaxant Jalkavoiteessa

Siankärsämön käyttö Relaxant Jalkavoiteessa

Aiemmin olen kirjoittanut Relaxant Lihastenrentouttajan syntyhistoriasta sekä Arbutin -tuotesarjan synnystä. Relaxant Lihastenrentouttaja valittiin Vuoden hoitotuotteeksi vuonna 2001 ja Arbutin puolestaan vuonna 2002. Eli kuluttajat äänestivät jaloillaan. Näissä tuotteissa käytetyistä yrteistä kerron myöhemmissä blogeissani.

Nyt on vuorossa kuitenkin Relaxant Jalkavoide ja sen tärkein ainesosa siankärsämö.

Tehdessäni kirjallisuusselvitystä yrttien hoitavista ominaisuuksista huomioni kiinnittyi siankärsämöön. Siankärsämöä kehuttiin monissa eri lähteissä luonnon tuhattaituriksi. Lähteissä mainittiin naistenvaivojen hoito, vaikutukset ruuansulatukseen, peräpukamien hoito ja monia muita terveysvaikutuksia. Useassa haastattelussa kansanparantajat mainitsivat siankärsämöhauteen olevan hyvä jalkojen hoidossa. Tästä syntyi ajatus lähteä kehittämään jalkavoidetta. Tutkiessani siankärsämön kemiaa tulin siihen tulokseen, että siankärsämön vaikuttavat ainesosat voisivat ehkäistä ja helpottaa laskimovaivoja jaloissa. Tiesin heikentyneen laskimoverenkierron aiheuttavan suonikohjuja, jalkojen palelua, suonenvetoja, jalkojen rauhattomuutta ja keräävän nestettä jalkoihin.

Kehitimme sopivan uuttomenetelmän ja ensimmäinen voidesatsi valmistettiin tutkimuskäyttöön. Sen jälkeen kokosimme tutkimusryhmän jalkaterapeuteista. Tässä tutkimuksessa todettiin voiteen lämmittävän palelevia jalkoja, helpottavan suonenvetoja ja kuivattavan varvasvälihautumia. Myös väsyneet ja rauhattomat jalat saivat helpotusta. Jalkojen puutumista ja turvotusta tutkittiin kahdella lentomatkalla Jyväskylästä Luxoriin, lentoajan ollessa 6 tuntia. Testiryhmän raporteissa oli kertomuksia siitä, kuinka ennen piti ottaa matkalle mukaan kahdet kengät, joista isompinumeroisemmat laitettiin jalkaan matkan päätyttyä. Jalkavoiteen ansiosta isompaa kenkäparia ei tarvinnut ottaa käyttöön ollenkaan. Jalkavoiteen koekäyttäjiltä saatiin myös mielenkiintoisia palautteita muiden vaivojen hoidosta, niissä oli mm. kertomuksia peräpukamien hoidosta sekä alaselän ja vatsan jomotuksen helpottumisesta kuukautisten aikana.

Relaxant Jalkavoide valittiin vuoden hoitotuotteeksi vuonna 2003. Tämänkin tuotteen kuluttajat äänestivät jaloillaan.

Seuraavassa voit lukea meidän yrttitietopankin tietoja siankärsämöstä.

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Monivuotinen siankärsämö on ennen kukkimistaan melko huomaamaton. Sydänkesällä siitä nousee vankka ja särmikäs, jopa puolimetrinen varsi, jonka latvaan ilmestyy pienten mykeröiden muodostama laaja ja laakea kukka. Mykeröiden tavallisin väri on valkoinen, mutta myös kauniin ruusunpunaisina kukkivia kasveja löytää. Kukkiessaan siankärsämöllä on väkevä tuoksu.

Siankärsämön hienojakoiset aluslehdet ovat tuoreena tai kuivattuna erinomaisia maustevihanneksia. Teeksi kerätään kukinnot ja lehdet keskikesällä, kukkien juuri puhjettua.

Siankärsämö on yleinen koko Suomessa. Se kasvaa niityillä, tienvarsilla, pihoilla ja puutarhassa, jopa kosteilla niityillä, ojan penkoilla ja vanhoissa nurmissa.

Detrian tuotteissa käytetään siankärsämön kukkaa.

Lääkinnällinen käyttö

Siankärsämö on kansanlääkinnän tuhattaituri, maustevihannes ja rohdosyrtti. Rohtona käytetään kukkivaa kasvia, kukkia ja lehtiä. Siankärsämöllä hoidetaan ulkoisesti ihoa, paiseita, palohaavoja, tulehduksia, aknea, haavaumia ja hiertymiä.

Suuvetenä se hoitaa suun limakalvojen ärsytystä, ientulehduksia ja supistaa limakalvoja. Siankärsämön betosiniini estää verenvuotoja ja eugenoli lievittää paikallista kipua.

Kuivatuista kukinnoista tehdyllä teellä tai niiden maustamalla viinalla on hoidettu mm. kuumetta, särkyä, vilustumista, vatsavaivoja sekä synnytys- ja kuukautiskipuja.

Siankärsämöstä on eristetty useita tulehdusreaktioita vähentäviä fraktioita, joista parhaan on todettu vähentävän tulehdusoireita 35 %. Tämä fraktio koostuu seoksesta erilaisia proteiinihiilihydraattirakenteita.

On esitetty, että siankärsämön kumariineilla, herniariinilla ja umbelliferonilla olisi vesiliuoksena tauteja aiheuttavien bakteerien kasvua estävä vaikutus. Eteerisellä öljyllä on myös hiivasienten kasvua estävä fungistaattinen vaikutus.

Siankärsämön kouristuksia estävä ominaisuus perustuu flavonoidipitoisuuteen. Flavonoidit auttavat laajentamaan ääreisverisuonia ja niiden on myös uskottu auttavan selvittämään veritukoksia. Apigeniini-flavonoidi on tulehduksia, kouristuksia ja verihiutaleiden pakkautumista estävä aine.

Salisyylihappo estää tulehduksia kuten atsuleeni, joka kiihottaa solukon granuloitumista haavan paranemisessa. Haihtuvalla öljyllä, eugenolilla, on paikallinen puuduttava vaikutus, kun taas sineolilla on antiseptinen ominaisuus. Syanidiini on tulehdusta ehkäisevä ja vaikuttaa kiertäjähermoon hidastaen sydämen lyöntien nopeutta.

Antibakteerisuusvaikutus on dokumentoitu siankärsämön etanoliuutteelle Staphylococcus aureusta, Bacillus subtillusta, Mycobacterium smegmatista, Escherichia colia, Shigella sonneita ja Shigella flexniita vastaan.

Vaikuttavat aineet

Rohdos sisältää 0,1–1,4 % eteeristä öljyä, seskviterpeenilaktoneja (akilliini, akillifoliini, millefiini, dihydropartenolidi ja balkanolidi) ja flavoneja (apigeniiniä, luteoliiniä ja niiden glukosidejä) sekä flavonoleja.

Eteerisen öljyn koostumus vaihtelee hyvin paljon. Vain tri- ja tetraploidit siankärsämöt sisältävät proatsuleeneja (kamatsuleenia), jotka tislatessa muuttuvat atsuleeniksi. Muita öljyn komponentteja ovat alfa- ja betapineeni, kamferi, eugenoli, borneoli, karyofylleeni, terpineoli ja sineoli.

Nykykäyttö

Siankärsämö-öljyä tuotetaan maailmalla kaupallisesti. Lääkinnällisessä käytössä sitä on Itävallan, Tsekinmaan, Unkarin, Puolan, Sveitsin ja Romanian Pharmacopeoissa.

Ruuansulatusta edistävänä kasvina siankärsämö sopii erityisen hyvin rasvaisten ruokien maustamiseen. Sitä käytetään myös mm. parantamaan viinien säilyvyyttä ja aromikasvina likööriteollisuudessa.

Kosmetiikassa siankärsämöä käytetään etenkin rasvaisen ja näppyläisen ihon hoitoon. Kukissa on puhdistavia ja voimakkaasti supistavia aineita. Siankärsämöstä tehdään naamioita, kasvovesiä, suuvesiä, kylpyjä ja sitä käytetään höyrytyksiin. Siankärsämö sopii myös rasvaisten hiusten hoitoon.

Ei kommentteja

Post a Comment