Title Image

Kataja

Kataja

Katajan (Juniperus communis) pihkaa ja katajatervaa on antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi käytetty haavojen puhdistamiseen ja hoitoon sekä erilaisiin ihovaivoihin. Desinfioivan ominaisuutensa vuoksi katajaa onkin hyödynnetty entisaikoina myös esimerkiksi siivouksessa, mm. maitotonkkien desinfioinnissa. Marjoista, havuista ja puulastuista tislatulla katajaöljyllä on puolestaan pintaverenkiertoa elvyttävä vaikutus. Sitä käytetään mm. voiteissa ja kylpyöljyissä

Lue lisää

Kataja (Juniperus communis)

Cupressaceae-heimo (Sypressikasvit) 

Kataja on koko Suomessa yleinen kangasmaiden, kallioiden, laidunmaiden ym. valoisten paikkojen pensas tai matala puu. Katajanmarja ei nimestään huolimatta ole marja, vaan meheväsuomuinen käpy.

Käyttö rohtona

Katajanmarjojen sisältämällä haihtuvalla öljyllä on hien- ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Marjoja käytetään virtsan erityksen lisäämiseen, lieviin munuais-, rakko- ja virtsatietulehduksiin, kipujen ja lihaskouristusten lievittämiseen sekä myös ruokahaluttomuuteen. Katajahoitaa suolistoa ja parantaa tulehduksia. Neulasia on käytetty verta puhdistavana rohtona ja marjoja mm. raskausmyrkytykseen.

Marjoista, havuista ja puulastuista tislatulla katajaöljyllä on pintaverenkiertoa elvyttävä vaikutus. Sitä käytetään mm. voiteissa ja kylpyöljyissä reumaattisten kipujen ja lihasvaivojen hoitoon.

Kylvyissä kataja edistää fyysisen ponnistuksen jälkeistä palautumista ja vähentää kehon turvotusta nestettä poistamalla. Katajakylpyjä voidaan käyttää myös laihduttamisen tukena.

Katajan pihkaa ja katajatervaa on antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi käytetty haavojen puhdistamiseen ja hoitoon sekä erilaisiin ihovaivoihin.

Lähteet:
www.yrttitarha.net 05/2004
Raipala-Cormier, Virpi; Moisio, Marjaana; Tolvanen, Mattias 1997: Luontoäidin kotiapteekki. Kasvilääkinta ja luontaishoidot. 7. painos, WSOY, Helsinki.

Detria käyttää katajaa vaikuttavana aineena Relaxant Lihastenrentouttajassa ja Relaxant Magnesium Sportissa.

Tuotteet joissa käytetään katajaa