Männyn pihka

Männyn pihka

Mänty (Pinus sylvestris) sisältää elimistöä puhdistavia ja bakteereja tuhoavia aineita. Pihka on eteeristen öljyjen ja hartsien seos, jolla puu suojautuu mm. tuhohyönteisiltä ja -sieniltä. Kansanparantajat ovat käyttäneet pihkaa mm. ihotautien lääkintään ja pienten ihovaurioiden puhdistamiseen.

Lue lisää

Männyn pihka

Mänty (Pinus sylvestris)

Pinaceae-heimo (Mäntykasvit) 

Mänty on karujen maiden valoa vaativa puu, jota kasvaa koko suomessa. Kansanlääkinnässä mänty on ollut tärkeä ja monipuolisesti vaikuttava kasvi niin maailmalla kuin Suomessakin. Männyn eri osia kuten puuainesta, pihkaa, kuorta, neulasia, siemeniä, kerkkiä, juuria ja siitepölyä on tutkittu niiden kemiallisen koostumuksensa osalta hyvin. Nykyaikaiset tutkimukset ovat vahvistaneet kansanlääkinnästä peräisin olevan tiedon oikeaksi. Detrian tuotteissa käytetään männyn pihkaa.

Mänty on suomalaisille tuttu myös pula-ajalta. Pettu eli petäjäinen, jota saadaan männystä, oli korvaamaton hätäravintona ja ruisjauhon jatkeena. Pettu on männyn nila- ja jälsikerrosta, ja sen on todettu sisältävän paljon ravintokuitua ja muita terveydelle hyödyllisiä aineita.

Männyn pihkasta löytyvät vaikuttavat aineet

Männyn pihkassa on mm. hartsihappoja, limoneenia, alfa- ja beetapineeniä, kamfeenia, seksviterpeenejä ja kopaeenia.

Pihkan käyttö kansanlääkinnässä

Kansanlääkinnässä männyn pihkaa on pureskeltu desinfioivana rohtona kulkutauteja vastaan ja käytetty myös ienten hoidossa. Männyn pihkaa on myös käytetty laastarina ja rohtona muiden yrttien kanssa märkivissä haavoissa ja paiseissa sekä rauhoittamaan ihon tulehduksia ja allergisia reaktioita. Pihka poistaa iholta tulehdusta vaikuttamalla antiseptisesti ja antimikrobisesti. Pihka myös lisää ihon uusiutumista ja lisäksi sillä on parkkiainevaikutus.

Männyn pihkasta tislattua tärpättiöljyä suosittiin ennen limaa irrottavana yskänlääkkeenä ja sillä hoidettiin myös monia muita vaivoja, kuten esim. verenvuotoa, tulehduksia, hermosärkyä sekä häädettiin matoja. Pihkaa on käytetty myös voiteena reumatismin hoitoon.

Pihkan nykykäyttö

Nykyään pihkaöljyä lisätään kosmetiikassa hajuvesiin ja hajusteisiin. Teollisuudessa pihkaöljyä käytetään erilaisten liuottimien, liimojen ja puhdistusaineiden ohentimena. Nykyaikaiset pihkavoiteet sopivat paikallisesti suojaamaan haavaumia ja muita ihorikkoja haitallisilta mikrobeilta.

 

Kirjallisuus lähteet:

Ljudmila Rumjantseva-Enkovaara, Mattias Tolvanen. Kasvilääkintäopas.

Virpi Raipala-Cormier, Marjaana Moisio, Mattias Tolvanen. Luontoäidin kotiapteekki.

Tuotteet joissa käytetään männyn pihkaa