Title Image

Sianpuolukka

Sianpuolukka

Sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi) sisältää arbutiinia, joka on tehokas melaniinituotannon estäjä ja siksi sitä käytetään vaalentamaan liikapigmenttiä mm. maksaläiskissä ja pisamissa. Tutkimuksissa arbutiinin on todettu lisäksi hillitsevän allergisia sekä tulehdusreaktioita.

Lue lisää

Sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi)

Ericaceae-heimo (Kanervakasvit)

Sianpuolukka l. sianpuola l. karhunmarja on kuivien kankaiden ja kallioiden monivuotinen ainavihanta, mattomaisesti leviävä varpu. Se kasvaa koko maassa paikoitellen. Suvun nimi Arctostaphylos tulee kreikan sanoista arctos, ‘karhu’, ja staphyle, ‘rypäleterttu’. Myös lajinimi uva-ursi tarkoittaa latinaksi ‘karhunrypälettä’. Sianpuolukka on kauppayrtti ja apteekkirohdos.

Detrian tuotteissa käytetään sianpuolukan lehdistä eristettyä beta-arbutiinia eli luonnon arbutiinia. Detrian käyttämän raaka-aineprosessointimenetelmän ansiosta Detrian tuotteissa oleva arbutiini ei sisällä hydrokinonia toisin kuin tavalliset sianpuolukkauutteet. Hydrokinoni on haitallinen yhdiste ja lainsäädäntö on rajoittanut sen käyttöä. Ulkoisesti käytettynä hydrokinoni herkistää ihoa ja sisäisesti käytettynä sillä on useita haittavaikutuksia.

Käyttö rohtona

Lehdet kerätään alkukesällä ennen marjojen kypsymistä. Sianpuolukan lehdet sisältävät vaikuttavana aineena lähinnä arbutiinia, joka erittyy munuaisissa sellaisinaan mutta hajoaa emäksisessä virtsassa hydrokinoniksi. Hydrokinoni on antiseptista eli bakteereja tuhoavaa ainetta, jonka vaikutus on tehokkaimmillaan muutaman tunnin kuluttua rohdoksen nauttimisesta. Runsas nesteen ja emäksisten ruoka-aineiden (hedelmien ja vihannesten) nauttiminen tehostaa sianpuolukan vaikutusta.

Uusimmissa tutkimuksissa sianpuolukan arbutiinin on todettu hillitsevän allergisia reaktioita sekä tulehdusreaktioita. Arbutiinilla voikin olla tulevaisuudessa merkitystä tulehduksellisten sidekudossairauksien hoidossa.

Sianpuolukan lehtiä ja varpujen latvoja käytetään rohtona virtsateiden ja virtsarakon sekä munuaisten ja sappirakon tulehduksiin. Kansanlääkinnässä sianpuolukkaa on käytetty myös keuhkoputkentulehduksen ja tahattoman virtsaamisen hoitoon.

Lähteet:

www.yrttitarha.net 05/2004

Raipala-Cormier, Virpi; Moisio, Marjaana; Tolvanen, Mattias 1997: Luontoäidin kotiapteekki. Kasvilääkinta ja luontaishoidot. 7. painos, WSOY, Helsinki.

 

Arbutiinia koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että sianpuolukan l. karhunmarjan lehdestä eristetty arbutiini on tehokas melaniinituotannon estäjä.

Lähde: Matsuda, H., Nakamura, S., Shimoto, H., Tanaka T., Kubo, M./ Faculty of Pharmaceutical Sciences, Kinki University, Osaka, Japan.

 

Arbutiinia koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että sianpuolukan l. karhunmarjan lehdestä eristettyä arbutiinia voidaan käyttää ihoa vaalentavana ainesosana.

Lähde: Matsuda, H., Higashino M., Nakai, Y., Iinuma, M., Kubo, M., Lang, F.A,/ Faculty of Pharmaceutical Sciences, Kinki University, Osaka, Japan.

Tuotteet joissa käytetään sianpuolukkaa