Title Image

Turve

Turve

Turvetta käytetään terapeuttisiin tarkoituksiin kylpyinä, paikallishoitoina sekä kosmeettisissa valmisteissa. Hoidoissa käytettävä turve on luonnontilaisen suon hyvin maatunutta alinta kerrosta. Saraturve soveltuu mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja reumasairauksien hoitoon, ja rahkaturvetta käytetään esim. gynekologisiin ja hormonaalisiin vaivoihin. Lisäksi turve vaikuttaa ihoa hoitavasti ja puhdistavasti sekä ihosairauksia parantavasti.

Lue lisää

Turve

Turve-esiintymät ovat hiilipitoisia maalajeja, jotka ovat muodostuneet kasvinjätteiden epätäydellisen hapettoman maatumisen tuloksena. Ainoastaan 10–15 cm:n pintakerros turvesuossa on elävää. Alempi osa kasvimassasta kuolee ja muuttuu turpeeksi. Luonnonturve on hapanta ja runsaasti vettä sisältävää. Turve sisältää monipuolisia, arvokkaita kemiallisia yhdisteitä, jotka tekevät siitä merkittävän raaka-aineen monille hoitaville ja kosmeettisille valmisteille.

 

Turpeen käyttö hoidoissa

Turvetta käytetään terapeuttisiin tarkoituksiin kylpyinä, paikallishoitoina sekä kosmeettisissa valmisteissa. Hoidoissa käytettävä turve on luonnontilaisen suon hyvin maatunutta alinta kerrosta, joka koostuu sara- tai rahkaturpeesta. Turpeen terapeuttinen vaikutus perustuu mm. turpeen hyvään lämmönsitomiskykyyn, turpeen antibakteerisiin ominaisuuksiin sekä biologisesti aktiivisten yhdisteiden vaikutukseen.

Saraturve soveltuu mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja reumasairauksien hoitoon, ja rahkaturvetta käytetään esim. gynekologisiin ja hormonaalisiin vaivoihin. Lisäksi turve vaikuttaa ihoa hoitavasti ja puhdistavasti sekä ihosairauksia parantavasti.

 

Hoitoturpeen valinta

Hoitoturpeesta määritellään happamuus sekä turpeen sisältämät humiinit, humushapot, selluloosat, bitumit, pektiinit ja mineraaliainekset. Merkittävämpänä kriteerinä pidetään turpeen sisältämien humus- ja fulvohappojen määrää.

Lähde:

Maa- ja metsätalousministeriö

http://www.mmm.fi/luonnontuote/erikoiskeruutuotteet/turve.html (09/2004)

 

Turpeen ihoon kohdistuvat vaikutukset

Turve aktivoi ihosolujen aineenvaihduntaa, stimuloi ihon puolustuskykyä ja lisää vaikutettavan alueen veren valkosolujen aktiviteettia. Positiiviset muutokset näkyvät eniten ihon peruskerroksessa. Tämä lisää ihon uudistumis- ja omaparannuskykyä. Turve stimuloi myös ihon omia puhdistusmekanismeja.

 

Turpeen vaikutukset kudoksiin

Turve lisää kudoksien palautumisprosesseja sekä korjaa immuniteettia. Turve tasapainottaa tulehdusreaktioita, lisää sidekudoksen uudistumisprosesseja ja estää sen kuivumista sekä nivelten jäykistymistä.

Turve parantaa hiusverisuonten verenkiertoa, mikä vaikuttaa positiivisesti solujen aineenvaihduntaan. Turve myös stimuloi kudosten puhdistusprosesseja erilaisista myrkkyaineista.

 

Keskushermoston reaktiot

Keskushermosto reagoi turpeeseen rentoutumalla. Aivojen sähkötoiminta paranee. Aivojen aktiviteettitaso normalisoituu: stressihormonin määrä laskee. Lihakset rentoutuvat turpeen vaikutuksesta, se alentaa myös sileiden lihasten kouristuksia ja kipureaktioita.

 

Turpeen yleisvaikuttavat reaktiot elimistöön

Turpeen yleisvaikutus muodostuu pitkäaikaisessa käytössä, kun vaikutuspinta on tarpeeksi suuri. Yleisvaikutus saadaan mm. kokovartalokylvyistä ja -kääreistä sekä kääreistä, joiden pinta on riittävän suuri. Turvehoidon yleisvaikutus on sen erilaisten reaktioiden summa, kuten kemiallinen ja verenkiertoa lisäävä vaikutus. Paikallisvaikutus tapahtuu ihon reflektorisen järjestelmän kautta, jota kautta on mahdollista vaikuttaa myös sisäelinten toimintaan. Voimakkaimmin reagoivat sydän ja verenkiertojärjestelmä.

 

Turpeen ja suomudan vaikutuksia solujen toimintaan

• aktivoi ja kiihdyttää solujen entsyymitoimintaa

• lisää solujen erikoistoimintoja tehostavien nukleiinihappojen toimintaa

• helpottaa solujen energia-aineenvaihduntajärjestelmää

• palauttaa solujen elektrolyyttisen kemiallisen tasapainon

• helpottaa ravinteiden kuljetusta

• tehostaa solujen kykyä sitoa erilaisia myrkkyaineita

 

Turpeen sisältämät aktiiviset aineet

Turpeen kemiallinen koostumus on erittäin monipuolinen ja rikas. Se sisältää erilaisten kasvien rikastamia yhdisteitä, joiden koostumusta on tutkittu laajasti, muttei vielä lopullisesti selvitetty. Nykytietämyksen mukaan turve ja muta sisältävät lähes 200 erilaista ainetta.

Turve on hyvin rikas mineraalien lähde. Se sisältää mm. seuraavia alkuaineita: alumiini, rauta, mangaani, vanadiini, barium, kromi, fosfori, kalsium, kupari, pii, sinkki, magnesium ja seleeni. Eri turve- ja mutalaaduissa niiden määrät vaihtelevat.

Kolmasosa turpeesta on hemiselluloosaa, joka on kuitutyyppinen aine. Kuitutyyppiset aineet vaikuttavat absorvoivasti ja osallistuvat elimistön puhdistusprosessiin. Humiinit (60 %) toimivat turpeen erittäin aktiivisena osana, ne vaikuttavat mm. aineenvaihduntaan. Humiinit sisältävät erilaisia orgaanisia happoja, joiden määrät vaihtelevat eri tutkimuksissa. Nämä hapot jakautuvat kahteen eri ryhmään: fulvo- ja humushappoihin. Fulvohapot ovat erittäin tärkeitä ainesosia kaikille eläville soluille ja ne liittyvät kaikkiin elämän prosesseihin ja toimivat niiden katalysaattoreina eli nopeuttajina.

Suoturve sisältää myös muita tärkeitä aineenvaihduntaan osallistuvia yhdisteitä, kuten vitamiineja, hormoneja sekä antiseptisesti ja tulehdusta poistavasti vaikuttavia aineita.

Lähde: Sankelo, Terhi–Siivari, Jari/CRS-Biotech Oy 2001: Hormoninkaltaiset fytoestrogeenit. LTT-hanke 2001. Kirjallisuus- ja tietokantaselvitys Detria Oy:lle.

 

Apua myös selluliittiin?

Turvehoidoissa ei ole havaittu allergisia reaktioita. Monet reaktiot ovat jopa rauhoittuneet, sillä se poistaa kutinaa ja ihon aiheuttamaa suomuisuutta antiseptisen vaikutuksensa vuoksi. Psoriaksen paksuuntuneita ja hilseileviä iholäiskiä turvehoito pehmentää. Hormonaalisesti turvehoito pienentää jonkin verran kuukautiskipuja, tasoittaa vaihdevuosiongelmia ja poistaa hormonaalista selluliittiä.

Lähde: http://www.yle.fi/terveys/aitounelma/turve1.html (09/2004)

Tuotteet joissa käytetään turvetta